ZUIVERE KOFFIE?

 

Nieuw Water helpt foodprofessionals aan het beste water voor het bereiden van heerlijke dranken op kraanwater basis, met een rijke marge.

 

Het drinken van koffie en thee gaat over beleving: het ruiken en proeven van de aroma's en het ervaren mondgevoel. Waarbij ook de aanblik van de vloeistof, in helder glas of een gestileerd kopje de beleving versterkt. Daarom zal het zetten en serveren van de beste koffie en thee altijd veel aandacht vragen. Nu is het tijd om ook het benodigde water,
de basis van dit alles, naar waarde te schatten...

 

Koffie

Het kopje koffie is het vistitekaartje van een horeca gelegenheid. Zeker als het gaat om de afsluiting van een perfecte maaltijd. Ik weet, net als iedere culinaire professional, hoeveel er komt kijken bij het zetten van dat perfecte kopje koffie. Wat een samenspel van ingrediënten  omstandigheden en vakmanschap!

 

Dat de kwaliteit van de bonen belangrijk is, dat is natuurlijk logisch. Daarbij komen vervolgens de juiste maalgraad, de benodigde temperatuur, de luchtvochtigheid en in het geval van espresso, de juiste druk en doorlooptijd. Alles in goede banen te leiden, door de aandacht van een vakbekwame medewerker. Of een echte, gepassioneerde barista.

 

En wat maakt dit hele proces in eerste instantie mogelijk? Ja natuurlijk; het water.
Zou de kwaliteit van het water hier dan (g)een rol in spelen? En zoja, hoe dan?

 

Hier speelt hetzelfde principe als in alle voedselbereidingen: de moleculaire structuur en de (energie-) lading bepalen hoe goed het water alle smaak- en voedingsstoffen kan absorberen en weer afgeven. Voor een perfecte koffie (met aroma en body) is het nodig dat alle smaakelementen zich ordenen tot een harmonieus geheel. Waarbij zij niet afgevlakt of overstemd mogen worden door andere -ongewenste- stoffen en residuen..

 

Waterveredeling kan hier grote diensten bewijzen. Actief water bijvoorbeeld, trekt meer smaak naar buiten en schenkt een vollere, rijkere smaakbeleving. Met minder koffie en thee dan gebruikelijk! Actief water ontstaat door elektrolyse. Ook 'omgekeerd' osmose water en gerevitaliseerd water doen ook 'hun ding' als het gaat om de kleur, helderheid en dus voor de beleving van degene die er van koffie of thee wil genieten!

 

Nog een groot voordeel van waterveredeling is dat de genoemde structuur en lading zodanig worden geoptimaliseerd, dat er minder koffie nodig is voor een perfect resultaat! Dit kan oplopen tot wel 50% reductie van de benodigde koffie of thee. Tel uit je winst!

 

Thee
Over thee kunnen we heel snel heel duidelijk zijn: de bereikbare kwaliteit valt of staat met de zuiverheid van het water. Deze zuiverheid wordt bepaald door de aanwezige mineralen en andere vervuilingen. Bovendien brengen deze stoffen allemaal een energiewaarde met zich mee [positief of negatief geladen].

 

Natuurlijk heeft de kwaliteit van de theeblaadjes veel invloed. Ook de temperatuur bepaalt of de thee tot zijn recht kan komen. Maar, het water.. Heb je ooit opgelet hoe een thee er uitziet, wanneer die met onvoldoende verhit water is gezet? Of de aanblik van afgekoelde thee? Dat doet je toch afvragen of je dat ‘bocht’ ooit zou willen drinken?

 

Als foodprofessional ken je misschien al de visie en missie van waterpionier/theeproever Karel Thieme? Hij introduceerde reeds in de negentiger jaren hoogwaardige bladthee-concepten voor de top van de gastronomie (zoals het Amstel Hotel en Hotel des Indes) op basis van ultiem gezuiverd water. Hij weet niet alleen alles over het maken van perfecte kopjes thee. Net als ik werkt hij aan het verhogen van waterbewustzijn. 

 

Zuiver water met de juiste zuurgraad blijkt een absolute voorwaarde voor het optimaal 'ontsluiten' van de rijkdom in de beste thee. Waterveredeling betekent dus voor het zetten van thee een verbetering van het eindresultaat: een prachtige heldere kleur, meer smaak en geur en dus meer voedingsstoffen. En door de mogelijke reductie van de hoeveelheid - losse - thee: meer marge!

 

Daarom zeg ik: probeer en ervaar het ook! Waarbij alvast een tip om theedrinken tot een nieuwe ervaring te maken: schenk een bijzondere thee eens in een mooi wijnglas. Definitely my cup of tea..

 

 

door: Giovanna Gomersbach

 

NB: In de Nieuw Water Winkel lees je meer over mijn selectie apparaten en methoden voor het optimaliseren van Koffie & Thee. 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente Blogs

March 14, 2019

March 20, 2017

March 16, 2017

March 16, 2017

March 10, 2017

Please reload

ARCHIEF
Please reload